We  hebben in Nederland meer dan 10 soorten wespen. Het aantal soorten neemt toe. Dit is toe te schrijven aan de klimaatverandering. De opwarming. De soort die wel erg aan de weg timmert is de Franse veldwesp (polistes dominulus)   


Wespen_2_1
Wespen_2_2

Deze soort maakt geen omhulsel om het nest, maar fabriceert een open raat waar de ontwikkeling in plaatsvindt. Wij vinden deze soort meestal onder dakpannen. Ze hebben hun nest aan de onderzijde van de dakpan geplakt. De foto in de distel heb ik gemaakt in Algerije. Daar regent het niet zo vaak!

Enkele jaren geleden kwamen we ons eerste nest tegen. Een vreemde gewaarwording.

Freek van Essen: Een wespennest onder de dakpannen. Een gewone routineklus. Een wolkje poeder onder de dakpan en klaar is kees. Niet dus! Er kwamen steeds meer wespen onder verschillende dakpannen tevoorschijn. Dan ga je op onderzoek uit. Je licht een dakpan en ontdekt het vreemde bouwsel aan de onderkant. Als je dan nog verder op onderzoek gaat ontdek je ook de afwijkende vliegwijze van deze soort. Ze laten hun lange poten hangen tijdens het vliegen. Gelukkig zijn ze niet erg agressief.