Pissebedden zijn eigenlijk heel bijzondere insecten. Ze behoren bij de Crustacea ofwel kreeftachtigen. Er zijn zelfs 10.000 soorten over de wereld. Oorspronkelijk komen ze in zout water voor; nu echter ook in zoet water.

Als je goed kijkt zie je dat ze 2x 2 antennes hebben. De rug en onderbuik zijn bekleed met schubben. De kleur kan erg variëren van grijs tot geelachtig tot paarsbruin. De wijfjes dragen de eitjes onder aan het lichaam mee in een broedruimte. De larven groeien door te vervellen. Wel 10 keer. De leeftijd kan oplopen tot wel 2 jaar.

Als ze in grote aantallen voorkomen bijvoorbeeld in tuinderijen, kunnen ze vraatschade aan kiemplanten veroorzaken. Over het algemeen voeden ze zich met dood, rottend plantenmateriaal. Soms ook met dierlijke resten en uitwerpselen.

Een bestrijding met een chemisch middel is niet wenselijk maar ook niet erg doeltreffend. Het opheffen van vochtige omstandigheden is dat wel door bijvoorbeeld wegvangen met een natte dweil of met een omgekeerde bloempot met vochtig hooi.