Het laatste nieuws en blogberichten

Bekijk het nieuws, overzichten en kennis

De bestrijding van ratten.

Bestrijdingsmiddelen voor ratten gaan uit de schappen verdwijnen. Of dit een goed idee is kun je over van mening verschillen. Feit is dat het een wet is. Ook het gerenommeerde KAD ( kennis en adviescentrum dierplagen) is hier sceptisch over. Het bestrijden met anticoagulantia is vele malen effectiever dan het wegvangen met klemmen. Veel particulieren zijn aangewezen op speciale bedrijven zoals de Fa. Van Essen. Uiteraard is dit veel duurder dan zelf een bestrijdingsmiddel te kopen bij de dieren speciaalzaak. Ook is de bestrijding bij bovengenoemde bedrijven aan banden gelegd. Als deze bedrijven de ratten buiten willen bestrijden moeten ze daar een speciale vergunning voor aanvragen. In gebouwen is dit nog wel toegestaan. Om de buitenlopende ratten te kunnen bestrijden moeten we ze dus eerst naar binnen lokken. Het KAD en vele deskundigen voorspellen een enorme klachtenhausse in de nabije toekomst. Op 11 november 2019 besteedde Radar er een artikel aan. De toenemende overlast werd daar nog toegeschreven aan het laten rondslingeren van voedsel. De werkelijke oorzaak is hier boven genoemd.  

Lees meer


Pissebedden

Pissebedden zijn eigenlijk heel bijzondere insecten. Ze behoren bij de Crustacea ofwel kreeftachtigen. Er zijn zelfs 10.000 soorten over de wereld. Oorspronkelijk komen ze in zout water voor; nu echter ook in zoet water. Als je goed kijkt zie je dat ze 2x 2 antennes hebben. De rug en onderbuik zijn bekleed met schubben. De kleur kan erg variëren van grijs tot geelachtig tot paarsbruin. De wijfjes dragen de eitjes onder aan het lichaam mee in een broedruimte. De larven groeien door te vervellen. Wel 10 keer. De leeftijd kan oplopen tot wel 2 jaar. 

image1 (2)

Lees meer


Oorwormen

Dat oorwormen in oren kruipen is een fabeltje. Dat ze echt kunnen vliegen is geen fabel. De achtervleugel is ingenieus gebouwd en kan als een waaier opengevouwen worden. Ze gaan echter zelden vliegen. Het tangvormige aanhangsel wordt gebruikt als verdedigingswapen. Hij kan niet steken en als hij de tang gebruikt is dat nauwelijks voelbaar.

Lees meer


Langpootmuggen

Langpootmuggen steken niet. Ze hebben een volledige gedaante verwisseling, d.w.z. de ontwikkeling gaat van eitje naar larve, naar verpopping, naar volgroeid insect. Al deze stadia’s kunnen overwinteren.  De spanwijdte van een volwassen insect is wel 30mm. 

De larven van de langpootmuggen (emelten) leven in  weilanden en gazons maar soms ook wel in verstopte dakgoten. De grote larven eten aan het groene gedeelte van de planten en niet aan de wortels van planten zoals vaak gedacht wordt. Overdag houdt hij zij schuil in een soort holletje onder de grond en ’s nachts komt hij tevoorschijn en eet aan de plant net boven de wortelhals. .

In weilanden en soms in gazons  kunnen de larven grote schade aanrichten.

Vroeger werd massaal parathion gespoten op de weilanden. Dit was een relatief goedkoop middel. Sommige boeren maakten daardoor het spuitmensgsel extra straf aan. De vogels die op de larven aasden gingen er vaak ondersteboven van vliegen. Dit gebeurt nu gelukkig niet meer.

Lees meer


Herfstvliegen

Het is alweer een tijdje raak. Grote aantallen herfstvliegen trekken sommige woningen binnen in een poging de winter door te komen. In september is er vaak nog geen grote overlast. Als het buiten wat kouder wordt en de woning verwarmd komen ze vaak door kieren het woongedeelte of de vliering binnen.


Lees meer


Duiven

De overlast veroorzaakt door duiven is algemeen bekend. Toch gebeurt het vaak dat we ingeschakeld worden om een uit de hand gelopen probleem te tackelen. Het begint vaak met een stelletje stadsduiven die op een balkon een nestje gaan bouwen, eitjes leggen en jongen groot brengen. Op dat moment worden ze gevoerd en op de voet gevolgd door de bewoners. Ze poepen constant en het balkon ziet er niet meer uit. Dan wordt men ook nog geconfronteerd met diverse luizensoorten die de woning binnentreden en is de chaos compleet. Doe er wat aan! In Apeldoorn hadden we vroeger de stadskoddebeier die ze kwam afschieten, maar daar kwam uiteraard weerstand tegen. Op dit moment is wering met diverse soorten strips de meest gebruikte oplossing van het probleem.


Lees meer


Muizen

In de Benelux komen wel 16 soorten muizen voor. De verschillende soorten kunnen grote onderlinge verschillen vertonen. Als we in huis muizen tegenkomen zijn het meestal huismuizen of in onze bosrijke Veluwe: bosmuizen.


Lees meer


Teken

Ten onrechte wordt de meest voorkomende teek in Nederland hondenteek genoemd. Het is de schapenteek die ons belaagt als overbrenger van de ziekte van Lyme.


Lees meer


Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.