Het laatste nieuws en blogberichten

Bekijk het nieuws, overzichten en kennis

Fruitvliegen

Fruitvliegen zijn slechts 0,3 tot 0,4mm lang. Er zijn verschillende soorten. De bekendste is drosophila melanogaster.  De meeste soorten zijn herkenbaar aan de helderrode ogen. Door de geringe grootte moet je wel de beschikking hebben over een goed vergrootglas of een microscoop. In andere landen worden ze ook wel bananenvliegjes of azijnvliegjes genoemd.  Fruitvliegen worden massaal gebruikt voor onderzoek in laboratoria. De chromosomen in bepaalde delen van het lichaam zijn zo groot dat ze te onderscheiden zijn met een vrij simpele microscoop. Ze hebben het mogelijk gemaakt dat er in de biologie en speciaal op het gebied van erfelijkheidsleer, zeer fundamentele ontdekkingen zijn gedaan. Ze zijn gemakkelijk te kweken op een suikerhoudende voedingsbodem en zijn zodoende een goedkoop onderzoeksobject.

Het wijfje legt wel 900 eitjes in gistend of rottend materiaal. Van ei tot volwassen insect duurt dit 8-11 dagen. Vers, gaaf fruit wordt niet aangetast. Wel kan een grote ontwikkeling plaatsvinden in lege bier- of limonadeflessen.


Lees meer


Schurftmijt

De schurftmijt is volop in het nieuws. In de Stentor Van 17 januari jl. wordt melding gemaakt van schurft in studentenwoningen.


Lees meer


Latrinevlieg

Als je regelmatig kleine zwarte of zeer donkerbruine vliegjes in huis hebt zijn dit vaak latrinevliegen. De naam zegt eigenlijk al veel over de oorzaak. De larven leven in mesthopen, gierkelders, afvalwater en ook in rioleringen. In kruipruimten waar de riolering kapot zijn en drab ontstaat zijn ze vaak oorzaak van overlast. Ook komen ze voort in mesthopen en composthopen.


Blogpost_8

Lees meer


Motmuggen

Een motmug lijkt meer op een mot dan een mug. Toch behoort het insect tot muggenfamilie. Hij wordt ook vaak motvlieg genoemd. De familie heet Psychodidae. Dat heeft weer niets te maken met de geestelijke toestand waar sommige mensen in verkeren als ze deze insecten in huis hebben.

 

De motmug legt de eitjes in vochtig organisch materiaal. Als je grote aantallen motmuggen in huis hebt moet je de oorzaak meestal zoeken onder de vloer van je huis. Een defect riool is dan het meest voor de hand liggend.

Blogpost_7

Lees meer


Boktor

Regelmatig worden we verzocht om een inspectie uit te voeren naar de aanwezigheid van huisboktor (hylotrupus bajulus). Een makelaar kan wel een aantasting opmerken, maar om een daadwerkelijke actieve aantasting te kunnen onderscheiden van een niet actieve vergt specialistische kennis.

Enkele malen zijn we als getuige-deskundige opgetreden voor een rechtbank om een aantasting door actieve boktor te verklaren. Eisers beriepen zich op “verborgen gebreken”en kregen mede door onze expertise het recht aan hun kant.

Als makelaar zou ik geen enkel risico willen lopen. Met een expertiserapport van Van Essen zit je gebeiteld.

Freek van Essen: Als wij een bestrijding uitvoeren krijgt u een garantieverklaring van 10 jaar!


Blogpost_6

Lees meer


Muggen

Gelukkig is onze inheemse steekmug weliswaar lastig maar niet direct bedreigend voor de gezondheid. Door de klimaat verandering komen steeds meer exotische muggen op  ons af. Reeds enkele jaren komt de Aziatische tijgermug regelmatig in het nieuws. De gelekoortsmug  of denguemug wat minder vaak. Dan hebben we nog de Amerikaanse rotspoelmug. Ongetwijfeld komen er nog veel meer bij.


Lees meer


Zwarte rat

De zwarte rat (rattus rattus) komt vaker voor dan je denkt. Doordat ze nogal schuw zijn kom je ze niet zomaar tegen. Onze bruine ratten (Rattus Norvegicus) zijn in aantallen het best vertegenwoordigd. Jarenlang kwamen de zwarte ratten slechts voor in havengebieden. Ze werden verscheept met bulktransport van granen. De verspreiding is het eerst waargenomen in het zuiden van ons land. Op dit moment komen ze overal voor in Nederland . De gemiddelde levensduur is 2 jaar. De vrouwtjes zijn drie maanden na de geboorte al vruchtbaar. Gemiddeld aantal jongen: 6-10 stuks. Draagtijd: ca. 20 dagen.  Zwarte ratten zijn niet altijd pikzwart . Diverse kleurvarianten zijn mogelijk: bruine rug of lichtere buik.


Blogpost_4

Lees meer


Klustervliegen

Als je hartje winter regelmatig op huisvliegen gelijkende insecten in huis of bedrijf  hebt gaat het vaak om de klustervlieg. ( pollenia rudis )

Blogpost_3

Lees meer


Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.

Vul uw eigen inhoud in.