De zwarte rat (rattus rattus) komt vaker voor dan je denkt. Doordat ze nogal schuw zijn kom je ze niet zomaar tegen. 

Onze bruine ratten (Rattus Norvegicus) zijn in aantallen het best vertegenwoordigd. Jarenlang kwamen de zwarte ratten slechts voor in havengebieden. Ze werden verscheept met bulktransport van granen. De verspreiding is het eerst waargenomen in het zuiden van ons land. Op dit moment komen ze overal voor in Nederland. 

De gemiddelde levensduur is 2 jaar. De vrouwtjes zijn drie maanden na de geboorte al vruchtbaar. Gemiddeld aantal jongen: 6-10 stuks. Draagtijd: ca. 20 dagen. Zwarte ratten zijn niet altijd pikzwart . Diverse kleurvarianten zijn mogelijk: bruine rug of lichtere buik.

De zwarte rat heeft de loop van de geschiedenis nogal beïnvloed. Het is bekend dat Napoleon de oorlog verloren heeft ten gevolge van de zwarte rat. Ze reisden mee met het voedsel voor de soldaten. Vlooien op de zwarte rat dragen bacillen van het pestvirus. De soldaten stierven massaal aan de gevolgen van pest.

De bruine rat leeft in riolen, in holen langs de waterkant, etc. De zwarte ratten leven veelal in gebouwen op een zo hoog mogelijke plaats.

Freek van Essen:
In de gemeente Epe hebben we diverse malen een zwarte rattenplaag geconstateerd. Een gecoördineerde aanpak is de enige succesvolle. Ik ben ervan overtuigd dat er op meerder plaatsen op de Veluwe zwarte ratten voorkomen.