Mevrouw A. meldt een klacht over kleine beestjes op haar aanrecht. Ze klinkt behoorlijk paniekerig, dus geven we extra prioriteit aan haar opdracht. Als in de werkomschrijving staat “Kleine beestjes op aanrecht“, komt er bij ons al een beeld op het netvlies: mijten.

Als we aankomen ontmoeten we een huisvrouw die volledig in paniek is. “Ik heb nog eens rondgekeken. Ze zitten werkelijk overal! In de keukenkastjes, op de keukentafel en zelfs in de vensterbank!”

Na een onderzoekje met een goed vergrootglas blijkt dat het inderdaad om mijten te gaan. Meelmijten. Nadat we de mevrouw gerustgesteld hebben gaan we samen op zoek naar een bepaalde voorraad die aangetast is met meelmijten. Dit kan van alles zijn: bloem, maïzena, gedroogde soep, enz. In dit specifieke geval ging het om een zak hondenbrokken. Zodra de aangetaste voorraad is verwijderd of een etmaal in de diepvriezer is gelegd, houdt de ontwikkeling op. Een bestrijding met een insecticide is meestal niet nodig. Na verloop van een paar dagen is alle leed geleden.

Een meelmijt Is slechts ca. 0.4 mm groot.