Visjes als insecten. Insecten die u ziet  wegschieten als u de keukenkast openmaakt . Vaak worden de beestjes onder één naam genoemd: “zilvervisjes”Dit is echter onjuist. Ze behoren weliswaar  allen tot de familie van de Franjestaarten;  de onderlinge verschillen zijn zeker aanwezig. Dit is belangrijk om te weten, want ze hebben een`van elkaar verschillende leefwijze. Een overeenkomst is de 3 staartdraden

 Allereerst de soorten:  


visje1

Ovenvisje


visje2

Papiervisje

visje3

Zilvervisje

Ovenvisje: Lichtschuw, warme omstandigheden, vreet aan behang, papier, boeken, zijde. Zijn lichtschuw. Droge omstandigheden.

Papiervisje: Eveneens lichtschuw, komt voor op droge, wat koelere plaatsen als de vliering, in dozen papier, etc. Vreet aan papier, behang

Zilvervisje: Leeft meer van schimmels in badkamers en op andere vochtige plaatsen als aanrecht, etc. Er moet minstens 50% luchtvochtigheid aanwezig zijn. Ook lichtschuw.

Een algemeen probleem bij de bestrijding is dat de verspreiding van papiervisjes  een geheel woonblok kan  bevatten. Een afdoende bestrijding is afhankelijk van de medewerking van alle bewoners. Een onderzoek naar de werkelijke soort is belangrijk. Vang een exemplaar en breng hem bij ons. Het onderzoek is vrijblijvend.

Freek van Essen: ontwikkelaars van bestrijdingsmiddelen zijn bezig met het ontwikkelen van een plakval met daarop een lokstof of  feromoon. Dit zal de bestrijding vergemakkelijken.